28 Şubat 2018
/
By:
NET BİLİŞİMM/
- 0 Comments
/
- E-Reçete Programı
İşyeri Hekim Zorunluluk
işyeri hekim,İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, 2012 yılında çıktı. Ancak yasada yer alan bazı uygulamalar için işletmelere, sınıflarına göre geçiş süreleri tanındı. Yasa ile işyerlerine iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirildi. Az Tehlikeli İşler kapsamında çalışan sayısı 50’nin altında olan işletmeler için kanunun 6. maddesinde yer alan yükümlülüklerin başlama tarihi olarak 1 Temmuz 2016 tarihi belirlenmişti. Ancak uygulama 1 Temmuz 2017’ye ertelendi ve bu tarihten itibaren çalışan sayısı 50’inin altında olan az tehlikeli iş yerleri de, hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunda olacak. Pratikte, çoğu işyeri bu hizmeti iş yeri hekimleri ve uzmanları ile sözleşme yaparak alıyor. Ancak bir veya iki kişinin çalıştığı çay ocağı, kundura tamircisi gibi yerlerin sahiplerinin bu hizmeti alması kazancı belli olan bu kişilere önemli bir külfet getirecek. Bu nedenle küçük işletmelerde bir telaşın yaşandığını söylemek mümkün. Yasadaki bu yükümlülüğü yerine getirmeme cezası ise 13 bin liraya kadar çıkabilecek.
HANGİ İŞYERLERİ İŞYERİ HEKİMİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI BULUNDURMAK ZORUNDADIR?
2) 50’den az işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ve kamu kurumları için 01.07.2016,
3) 50’den az işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ise 01.01.2014 tarihinden sonra işyeri hekimi ve İş güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır.
İş güvenliği uzmanı bulundurulmaması halinde her ay için 5000 TL ceza uygulanacaktır.
İŞYERİ HEKİMİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI BULUNDURMA ZORUNLULUĞUM BAŞLAMADI, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ YAPMAKLA MÜKELLEF OLDUĞUM İŞLER VAR MI?
1) Risk değerlendirmesi
2) Çalışanların İş sağlığı ve Güvenliği eğitimleri
3) Acil Durum Planı’nın hazırlanması, acil durum ekipleri kurulması ve acil durum eğitim, tatbikatlarının yapılması
4) İş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildiriminin yapılması,
5) Kanunun 15’inci maddesi ile hükme bağlanan sağlık gözetiminin gerçekleştirilmesi,
6) Kanunun 16’ıncı maddesi ile hükme bağlanan çalışanların bilgilendirilmesi
7) Kanunun 18’inci maddesi ile hükme bağlanan çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması
8) Kanunun 20’nci maddesi ile hükme bağlanan çalışan temsilcilerinin belirlenmesi
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, 2012 yılında çıktı. Ancak yasada yer alan bazı uygulamalar için işletmelere, sınıflarına göre geçiş süreleri tanındı. Yasa ile işyerlerine iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirildi. Az Tehlikeli İşler kapsamında çalışan sayısı 50’nin altında olan işletmeler için kanunun 6. maddesinde yer alan yükümlülüklerin başlama tarihi olarak 1 Temmuz 2016 tarihi belirlenmişti. Ancak uygulama 1 Temmuz 2017’ye ertelendi ve bu tarihten itibaren çalışan sayısı 50’inin altında olan az tehlikeli iş yerleri de, hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunda olacak. Pratikte, çoğu işyeri bu hizmeti iş yeri hekimleri ve uzmanları ile sözleşme yaparak alıyor. Ancak bir veya iki kişinin çalıştığı çay ocağı, kundura tamircisi gibi yerlerin sahiplerinin bu hizmeti alması kazancı belli olan bu kişilere önemli bir külfet getirecek. Bu nedenle küçük işletmelerde bir telaşın yaşandığını söylemek mümkün. Yasadaki bu yükümlülüğü yerine getirmeme cezası ise 13 bin liraya kadar çıkabilecek.
E-reçete nedir:
işyeri hekim,Sağlık hizmet sunucularının sistemleri üzerinde, hekimler tarafından, Kurumun duyurduğu ve tanımladığı şekilde oluşturulup MEDULA sistemine elektronik ortamda kaydedilerek elektronik reçete numarası verilmiş olan reçeteler e-reçete (elektronik reçete) olarak tanımlanmaktadır.
E-reçete uygulamasının yapılmayacağı sağlık hizmet sunucuları hangileridir:
işyeri hekim,Reçete oluşturulan tüm sağlık hizmet sunucularında e-reçete uygulamasına geçilmesi esastır. Ancak e-reçete oluşturulması için gerekli teknik alt yapının mevcut olmadığı;